Review – LIGHTS, CAMERA, GEORGE ENESCU

Am un sentiment aparte vis a vis de anii impari. Întotdeauna am simțit că aceștia-mi sunt într-un fel aparte favorabili. Am obiceiul de a-mi cuantifica realizările profesionale și satisfacțiile personale la finalul fiecărei stagiuni a vieții mele și aceasta este concluzia la care am ajuns. Coincidență sau nu, cert este că după absolvirea studiilor de licență, specializarea Muzicologie, admiterea cu succes la cea de a treia specializare, Artele Spectacolului Muzical – Regie de Teatru Muzical, și pregătirea temeinică pentru un alt pas important în ceea ce privește continuarea studiilor, pe care îl voi dezvălui curând, mă declar onorată și entuziasmată să mă așez pentru a doua oară în fața tastaturii pentru a împărtăși vestea prezenței mele la Festivalul Internațional „George Enescu” de la București, de această dată cu mai multă experiență și control asupra emoțiilor care, recunosc, acum doi ani m-au năpădit. Pentru mine, Enescu este mai frumos decât Crăciunul. Este un eveniment pentru care mă pregătesc temeinic cu mult timp înainte, mă documentez și mă asigur că-l merit din toate punctele de vedere. Este un eveniment care mă încarcă și mă purifică din punct de vedere spiritual și muzical. Anul acesta, 23 zile, 84 concerte și recitaluri la Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului și Teatrul Excelsior, dar nu numai, alături de peste 2500 dintre cei mai importanți artiști ai lumii, dar și multe și interesante evenimente conexe, despre care vom vorbi pe blog, pe Facebook și pe Instagram (pe cât posibil) în timp real!

Cât despre agenda primei zile, chiar acum mă îndrept spre Sala Palatului, unde va avea loc Conferința de presă de deschidere a ediției 2019 a Festivalului Internațional “George Enescu”, în cadrul căreia organizatorii vor susține prezentări privind structura și noutățile acestei ediții, informații despre concertele în spații neconvenționale, tururile ghidate, concursul de artă, expozițiile dedicate, aplicația pentru orientare și ghidare, proiecții de filme, transmisiuni live, concerte ale tinerilor muzicieni, toate menite să sporească interacțiunea dintre oraș și Festival și să apropie un public mai larg de muzica și de personalitatea lui Enescu. Directorul Artistic al Festivalului, Maestrul Vladimir Jurowski, va fi prezent prin intermediul Skype. Conform experienței anterioare, există posibilitatea ca această conferință să fie transmisă live pe pagina de Facebook a Festivalului, so check it maybe.

Pentru a fi la curent cu toate evenimentele din cadrul Festivalului, descărcați aplicația Enescu Experience de pe AppStore sau GooglePlay, dar aruncați o privire și pe lista concertelor transmise în direct din cadrul Festivalului, pe care Radio România Muzical ne-o pune la dispoziție, primul dintre acestea fiind chiar Concertul de la Miezul Nopții, „Ay, Amor!” susținut de Ansamblul La Cetra d’Orfeo, sub conducerea muzicală a lui Michel Keustermans, cu participarea Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijoare Anna Ungureanu, în direct de la Ateneul Român, la 22:30.

Enescu 2019, bine te-am găsit! Nopți albe în care se derulează impresii. Pașii dintre Ateneu și Sala Palatului, căldura toropitoare și aglomerația Bucureștiului, în pantofi cu toc. Cafeaua cea de toate zilele, dar și adrenalina întâlnirilor muzicale dătătoare de fluturi în stomac alungă oboseala adunată pic cu pic. Workout intelectual de cel mai înalt nivel. Zâmbetul pe buze, lacrima din colțul ochiului când sala izbucnește în aplauze. Safistacții, binecuvântări auditive. Piele de găină și fiori pe șira spinării. Responsabilitatea imortalizării scrise a unor evenimente cu atât de multă încărcătură. Teama că uneori cuvintele nu spun destul. Respirația tăiată până la ultimul acord.

Sau the beginning of a beautiful friendship!

Pe curând,

Bianca L. Nica

P.S.: Instagram @jurnal_de_soprana va fi locul în care activitatea desfășurată la Festival va fi postată în timp real. Așadar, follow for some #EnescuVibes!

0